mijn publicaties

Van Agt mikt niet op vrede

Katholieknieuwsblad.nl, 21-10-2009

Oud-premier Dries van Agt maakt zich geen illusie dat zijn boek over Israël en de Palestijnen een bijdrage zal leveren aan de vrede tussen de twee volken. Daarvoor heeft hij het ook niet geschreven. De titel zegt het al: de bedoeling is Een schreeuw om recht op papier te zetten. “Bovendien,” zegt hij, als de Israëlische oppositie de eigen regering niet op het goede spoor kan brengen, “dan kan een allang verdampte politicus uit het verre Nederland dat helemaal niet”, zegt hij zelfkritisch.

Een belangrijk obstakel voor vrede zijn de nederzettingen op de Westbank. De meeste zijn inmiddels gelegaliseerd. “Het gebeurt bijna nooit dat de Israëlische regering durft uit te pakken tegen deze bandieten,” meent van Agt . “Mede omdat ze onder het electoraat zoveel steun genieten. Bovendien zijn er heel veel kapitaalkrachtige Amerikanen, die stemrecht hebben in Israël en een tweede huis in de nederzettingen.”

Hoewel de schrijver pessimistisch is, ziet hij wel wat in een door Javier Solana voorgesteld plan. Daarin moet de VN een termijn opstellen voor het sluiten van een vredesakkoord. Na afloop van die termijn moet de VN de knopen doorhakken en wel door de Palestijnse staat op te nemen als volwaardig lid van de VN en voor te schrijven hoe de nog hangende geschillen beslecht moeten worden. Israël moet dan gelast worden terug te keren naar de grenzen van voor juni 1967 en een regeling treffen omtrent de stad Jeruzalem en de vluchtelingenkwestie. Op basis van dit plan zou de Amerikaanse regering het initiatief moeten nemen.