video's

Hieronder vindt u video’s en documentaires over het Israëlisch-Palestijnse conflict. In deze selectie ligt de nadruk op beeldmateriaal dat mensenrechtenschendingen zichtbaar maakt die door de Israëlische bezetting worden veroorzaakt. Terwijl er veel aandacht voor de situatie in Israël en Palestina is, ook op televisie, wordt dit soort beeldmateriaal slechts zelden vertoond. Door op de afbeeldingen te klikken kunt u de video’s en documentaires bekijken.

In aanvulling daarop kan ik u één documentaire bijzonder aanbevelen, die helaas niet integraal via internet te bekijken is, maar via de bijbehorende site besteld kan worden: Occupation 101. Een fascinerende film.


Graag wil ik u ook wijzen op de video's op op de website van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem. Veel van deze video’s zijn tot stand gekomen door het project waarbij B’Tselem camera’s uitdeelt aan Palestijnen die te lijden hebben onder ernstige mensenrechtenschendingen.


1. Documentaires

Documentaire "Stolen Children, Stolen Lives" (2011) toont het effect van de bezetting op leven van Palestijnse kinderen. (25:34min)

Bekroonde documentaire "Occupation 101" (2006) over het leven onder militaire bezetting. Deskundigen en mensenrechtenactivisten laten zien wat de voornaamste obstakels voor vrede zijn. Ook de historische achtergrond van het conflict komt aan bod. Met fascinerend beeldmateriaal (87:59min).
Tip: kijk ook op de website van Occupation 101 waar de documentaire besteld kan worden.

Documentaire "The Killing Zone" (2003) over het extreme geweld van het Israëlische leger tegen Palestijnse burgers en internationale vredesactivisten in de Gazastrook.
De documentaire wordt gefilmd op het moment dat de Britse fotojournalist en vredesactivist Tom Hurndall door een Israëlische sluipschutter in zijn hoofd wordt geschoten en overlijdt (49:22min).

Documentaire "Peace, Propaganda and the Promised Land" (2004) over de pogingen van Israël om de Westerse publieke opinie te beïnvloeden en het falen van de media om het Israëlisch-Palestijnse conflict objectief en evenwichtig te verslaan.
De documentaire belicht vooral de werkwijze van de Amerikaanse media, die veel minder genuanceerd te werk gaan dan bijv. de Britse media (79:14min).

Documentaire "Palestine is Still the Issue" (2002) van John Pilger. Pilger, een vooraanstaand Brits journalist, spreekt met bevlogen Israëli''s en Palestijnen en brengt de vernedering en onderdrukking in beeld die voor Palestijnen dagelijkse kost is (53:00min).

Documentaire "From Balfour to Blair" (2008) over de belangrijke rol die Groot-Brittanië heeft gespeeld bij de opkomst van het zionisme en de totstandkoming van Israël. Maar ook de actualiteit komt aan bod. Zo wordt de partijdigheid van Tony Blair belicht en de invloed van de Britse Israël-lobby
(23:16min, in twee delen).

Documentaire "Arna''s Children" (2003) over een kindertheater in het vluchtelingenkamp van Jenin dat door de Israëlische vredesactiviste Arna Mer Khamis is opgericht. De film, gemaakt door haar zoon Juliano, belicht het leven van kinderen die erg onder de bezetting lijden. Een aantal van hun besluit aan de strijd deel te nemen en overleeft het niet (83:56min). Tip: kijk ook op de memorial site die ter ere van Arna is gelanceerd.

Documentaire "Burning Conscience" (2006) waarin de Israëlische ex-soldaten Avichai Sharon and Noam Chayut vertellen over de excessen en morele corruptie van de bezetting. Sharon en Chayut zijn leden van de organisatie Breaking the Silence, die is opgericht om het taboe van de bezetting in de Israëlische samenleving te doorbreken (25:38min).

 

 

2. Vluchtelingen

Korte film over het Nakba Archive dat ooggetuigeverslagen van Palestijnen verzamelt die in 1948, toen de staat Israël werd gesticht, zijn verdreven. In de film vertellen enkele Palestijnen wat hun in 1948 is overkomen (20:13min).

Reportage over het leven in een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon. Miljoenen Palestijnse vluchtelingen leven onder erbarmelijke omstandigheden in kampen in Arabische landen, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook (2:52min).

 

 

3. Gazastrook

Aangrijpende documentaire "One Family in Gaza" over een familie die tijdens de Israëlische aanvallen hun huis en een kind verloren. (22:37min).

Reportage over de humanitaire gevolgen van de Israëlische blokkade van de Gazastrook. Focus: gezondheidszorg en riolering (2:24min).

Reportage over de humanitaire gevolgen van de Israëlische blokkade van de Gazastrook. Focus: kindpatiënten in kritieke toestand (2:52min).

Reportage over de humanitaire gevolgen van de Israëlische blokkade van de Gazastrook. Focus: toegang tot voedsel (2:16min).

Reportage over de uitbraak naar Egypte van tienduizenden Gazanen. In reactie op de Israëlische blokkade van de Gazastrook hadden Palestijnse strijders de muur opgeblazen die de Gazastrook van Egypte scheidt (5:15min).

Video met beelden van aanvallen van de Israëlische marine op ongewapende Palestijnse vissers die voor de kust van Gaza varen. Meerdere vissers zijn om het leven gebracht, velen verwond. De video bevat ook beelden van de kaping op 30 juni 2009 van een van de Free Gaza-boten, bemand door internationale vredesactivisten, onder wie een winnares van de Nobelprijs voor de Vrede (8:20).

Fragment uit de documentaire "Occupation 101" met commentaar van mensenrechten- activisten, o.a. over de situatie in vluchtelingenkampen en het grootschalige geweld tegen burgers (4:42min)

 

 

4. Muur

Video over de gevolgen van de illegale muur die Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever bouwt. Focus: de situatie in Bethlehem (2:17min).

Reportage met beelden van een demonstratie tegen de muur. Het Israëlische leger schiet op de demonstranten. Een Palestijns jongetje van negen wordt doodgeschoten (1:53min).

Reportage over de gevolgen van de illegale muur die Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever bouwt. Focus: de situatie in Oost-Jeruzalem (4:01min).

 

 

5. Checkpoints

Fragment uit de Israëlische documentaire "Checkpoint" waarin twee soldaten - in bezet gebied - een Palestijnse taxi staande houden. De inzittenden moeten hun tassen uitladen en langs de weg uitpakken (2:24min).

Korte film over Palestijnse arbeiders die een checkpoint aan de rand van Bethlehem willen passeren. De checkpoint bevindt zich op de bezette Westelijke Jordaanoever; aan beide kanten is dus Palestijns gebied. Toch moeten de arbeiders elke dag urenlang in de rij staan (9:00min).

Video waarin te zien is hoe Israëlische soldaten, zittend in een gepantserde jeep, weigeren om een zwangere Palestijnse vrouw door te laten. De vrouw is op weg naar het ziekenhuis. Pas nadat een ambulance is gebeld, mag zij door. Een andere ambulance, op weg naar een nabijgelegen dorp, wordt teruggestuurd (4:18min).

 

 

6. Huisvernielingen en uitzettingen

Video waarmee de Israëlische mensenrechten- organisatie B''Tselem aandacht vraagt voor het lot van duizenden Palestijnse kinderen die dakloos zijn geworden omdat het Israëlische leger het huis van hun ouders heeft vernield (0:52min).

Video waarin te zien is hoe twee Palestijnse families uit Oost-Jeruzalem door de Israëlische politie uit hun huis worden gezet. Kolonisten nemen de intrek in hun huizen. (2:41min).

Film van de Israëlische vredesorganisatie ICAHD met veel beelden van huisvernielingen, maar ook van inspanningen van Israëlische, Palestijnse en internationale vredesactivisten om vernielde huizen te herbouwen (22:46min).

 

 

7. Kolonistengeweld

Reportage over een bejaarde Palestijnse man en vrouw die worden aangevallen door gemaskerde kolonisten. De opnames zijn gemaakt met een videocamera van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B''Tselem (2:06min).

Video waarin te zien is hoe kolonisten een Palestijnse boer belagen. Eén kolonist bedreigt de boer met zijn machinegeweer. Vredesactivisten doen hun best de boer naar zijn landbouwgrond te escorteren (3:53min).

Video waarin te zien is hoe kolonisten land van een Palestijnse boer stelen. Internationale vredesactivisten, die de situatie filmen, worden geïntimideerd en uitgescholden. De kolonisten trekken aan het langste eind (3:33min).

Beelden van agressieve kolonisten in Hebron die internationale bezoekers uitschelden en intimideren (1:43min).

Kinderen van kolonisten in Hebron gooien stenen naar internationale mensenrechten-activisten. Israëlische soldaten die om hulp worden gevraagd, weigeren de mensenrechtenactivisten te beschermen (3:16min).

Fragment uit de documentaire "Occupation 101" met beelden van kolonistengeweld en commentaar van Israëlische en internationale mensenrechtenactivisten (2:48min)

 

 

8. Geweld leger

Reportage over burgerdoden bij een Israëlische raketaanval op een Palestijns vluchtelingenkamp in het noorden van de Gazastrook. Een Palestijns camerateam, dat de aanval filmt, wordt ineens zelf onder vuur genomen. De cameraman en enkele voorbijgangers worden gedood (1:59min).

Reportage met beelden van Palestijnen, waaronder een meisje van elf, die door Israëlische soldaten als menselijk schild zijn gebruikt (2:03min).

Video waarin te zien is hoe Israëlische soldaten op vreedzame demonstranten schieten die tegen de bouw van de muur bij het Palestijnse dorp Bi''lin protesteren. De Israëlische vredesactivist Lymor Goldstein wordt in zijn hoofd geschoten en raakt zwaargewond (6:11min).

Reportage met uitgelekte beelden over de inval van soldaten in het huis van een Palestijns gezin. Bij het opblazen van de voordeur raakt de vrouw zwaargewond. Haar man smeekt de soldaten tevergeefs om een ambulance door te laten, maar die geven geen toestemming. De vrouw, moeder van vijf kinderen, overlijdt (2:57min).